İngilizce’de though, tough, thought ve through kelimeleri

Bu videoda gerçekten kafa karıştırıcı olan though, tough, thought ve through kelimelerine bakacağız. Önce kelimelerin anlamlarını telaffuzlarıyla göstereceğim ve daha sonra bu kelimeleri ayırt etmenin yollarından bahsedeceğim.

İngilizce’de though, thought, through ve tough

 

Though, tough, thought, through kelimeleri gerçekten de can sıkıcı ve ayırt edilmesi zor kelimeler. İşin iyi tarafı bunları telaffuzdan ayırt etmenin kolay olması çünkü hepsi farklı telaffuz ediliyor. Yazarken karıştırmamaksa daha zor.Ana dili İngilizce olan insanlar bile hata yapabiliyor.

O yüzden kelimeler kafanı karıştırıyorsa üzülme, herkesin kafasını karıştırabiliyor. Öncelikle bütün kelimelerin anlamlarına bakalım.

Kelimelerin Anlamları

Though ile başlayılım. Though İngilizce’de rağmen veya oysa gibi bir anlama gelir.

Örneğin,

  • I went there even though I didn’t want to go – İstemememe rağmen oraya gittim.

Tough, İngilizce’de sert, zor veya güçlü insan anlamına gelir.

Örneğin;

  • He is tough – O güçlü biri.
  • That exam was tough – O sınav zordu.

Sırada thought var. Thought İngilizce’de düşünce demek. Aynı zamanda think, yani düşünmek fiilinin ikinci hali.

Örneğin;

  • That’s a nice thought – Bu güzel bir düşünce.
  • I thought that we needed to go – Gitmemiz gerektiğini düşünüyordum

Son olarak Through var. Bu, 4 kelime arasından en kolay ayırt edilebilen kelime genelde through oluyor. Birkaç farklı anlamı var ama en temel anlamı “içinden”. Bunun dışında “aracılığyla” ve “boyunca” anlamına da gelebiliyor.

Örneğin;

  • He ran through the fire – Ateşin içinden koştu ve geçti.
  • I met Selin Through Caner – Selinle Caner aracılığıyla tanıştım.

Kelimeleri Ayırt Etmek

Şimdi kelimeleri ayırt etmeye bakalım. En zor durum though, tough ve thought kelimelerini ayırt etmek.Bu videoda daha önce yapmadığım bir şey yapacağım ve bunları ayırt edebilmen için kelimelere kendi saçma anlamlarımı yükleyeceğim. Hadi bakalım…

Tough kelimesiyle başlayalım. Tough kelimesini diğer kelimelerden ayıran şey “th” ile başlaması yerine “t” ile başlaması. Bu, though ve thought kelimelerinden daha sert bir sesle başlamasına sebep oluyor. (Telaffuz için videoyu dinlemeni tavsiye ederim ). Kısaca Tough, th ile başlamıyor o yüzden sert telaffuz ediliyor ve kelimeinin anlamı sert.

Sırada thought var. Thought kelimesinin telaffuzu Türkçe’deki taht kelimesine benziyor. Tahtta oturduruğunda da çok düşünmen gerek. Hatırlarsan thought, düşünce veya düşünmek demek.

Kısaca thought, taht kelimesine benziyor ve tahtta oturduğunda çok düşünmen gerekiyor.

Şimdi though kelimesine bakalım. Though, bu kelimeler arasından içinde sert bir t sesi olmayan tek kelime. T sesi olmamasına rağmen bu kelimelerin arasında diye düşünebilirsin ve kelimenin rağmen anlamına geldiğini hatırlayabilirsin.

Son olarak through var. throught “r” harfi olan tek kelime olduğu için ayırt etmesi daha kolay.

Bu kelimeyle ilgili en büyük sıkıntı, throw yani atmak fiilinin ikinci hali olan “threw” ile karıştırılması. Through ve threw aynı şekilde telaffuz ediliyor.

Bu iki kelimeyi konuşurken ayırmanın en etkili yolu anlama odaklanmak. Örneğin;

  • He ran through the wall – Duvarın içinden geçti veya koştu.
  • He ran threw the wall ise, Koştu duvar attı gibi saçma sapan bir anlama geliyor.

O yüzden hangi kelimenin kullanıldığı gayet açık.

Çok dağıldık o yüzden her şeyi kısa bir şekilde çabucak tekrar edelim.

Özet

Tough kelimesi “th” ile başlamıyor. O yüzden though ve thought kelimelerine göre daha sert bir telaffuzu var. Anlamı da sert.

Thought kelimesinin telaffuzu Türkçe’deki taht kelimesinin telaffuzuna benziyor. Tahtta oturduğunda da çok düşünmen lazım. Bu kelimenin anlamı düşünmek ve düşünce.

Though, tough ve thought kelimeleri gibi “t” sesi içermiyor ama buna rağmen bu kelimelerin arasında. Bu kelimenin anlamı rağmen.

Son olarak through, “r” harfinden dolayı hepsinden farklı ve içinden anlamına geliyor.

Konuşurken, telaffuz farkından dolayı bu kelimeleri ayırt etmek kolay.Yazarken çok daha zor ama bu saçma benzetmelerimi aklında tutarak hangi kelimeyi yazman gerektiğini hatırlayabilirsin =)

Evet, yazının sonuna geldik. Artık bu kelimeleri daha rahat ayırt edebileceksin. İzlediğin ve okuduğun için teşekkür ederim ve sonraki videolarda görüşmek üzere.

22 Yorum Kendi yorumunu ekle

  1. Bunu gösterdiğin için çok çok teşekkürler çok mutluyum şuan.Bende bişey anlamıyordum sonunda oldu oh be

  2. Yine süper anlatmışsın, teşekkür ederiz. saçma dediğin püf noktaları saatlerce anlatımdan daha etkili bence 🙂

  3. Merhaba Burak
    Öncelikle çalışmalarını zevkle takip ediyorum. Benim aklıma takılan,bazı arkadaşlarımın kullandığı “tho” yani though ‘un kullanımı. Bunu cümlenin sonuna ekliyorlar. Ama cümleye nasıl bir anlam kattığı hakkında hiçbir fikrim yok. Bu yorumun altında açıklarsan ve 2 örnek verebilirsen sevinirim.

    • Cümlenin sonuna gelen “though” genelde günlük hayatta “ama” veya “fakat” anlamına geliyor. Örneğin,

      – I can’t think of any examples though – Ama aklıma hiç örnek gelmiyor
      – I don’t know which one is mine though – Ama hangisinin benim olduğunu bilmiyorum.

  4. Abi sakin bırakma bu işi cidden bi senden ogrenıyorum üniversite hazırlık okuyorum dersler sacma sapan şeylerle geçiyor gram faydası yok burdan geliştiriyorum kendimi upper indermediateyim ve ilk defa biyere usenmeyip yorum yazıyorum yani acık ara iyisin bu konuda ve türkiyeye cok büyük katkı sagladigini düşünmekteyim dil açısından saygılar

  5. Süperdi yaaaa:)sacma dedigin seyle hayatimda ilk defa bukadar benzer seyin anlamini carcabuk kavradim keske hep bu sacma bulacaksin ama.diye baslayan cumleler kursan iyiki varsin

  6. nasıl yararlı bir iş yaptığınızı tahmin bile edemezssiniz Allah yolunuzu açık etsin

  7. Şunu bilir şunu söylerim pratik yapmak en iyi yol lakin pratik yapacak insan nerde? Yazınız için teşekkürler çok açıklayıcı.

Yorum Bırak