İngilizce’de “If” Kelimesi (Conditionals Part-1)

“If” kelimesi İngilizce’de “eğer” anlamına geliyor ve özellikle bir olayın bir şarta bağlı olduğunu belirtmek istediğinde çok kullanışlı. Bu videoda if kelimesinin anlamını inceleyeceğiz ve İngilizce’de şartlı cümlelere giriş yapacağız.

Konuyla ilgili ücretsiz PDF dosyasını indirmek için linke tıklayarak e-postanı girmen yeterli. =)

If kelimesi ve conditionals konusuna giriş

 

“If” kelimesi İngilizce’de bir olayın bir şartı olduğunu anlatmak için kullanılıyor ve “eğer” anlamına geliyor. Hemen birkaç basit örneğe bakalım.

If you call me…
Eğer beni ararsan…


If he comes here…
Eğer buraya gelirse…


If we go there…
Eğer oraya gidersek…


If he puts that there…
Eğer onu oraya koyarsa…


If they work all night…
Eğer tüm gece çalışırlarsa…

Kısaca if kelimesi cümleye en temelde “eğer” anlamını katıyor ve bu da günlük hayatta iki şeyin birbirine bağlı olduğunu belirttiğin cümleleri çabucak kurmana yardımcı oluyor. Birkaç örnek inceleyelim.

If you go to the cafe, buy me a cup of coffee.
Eğer kafeye gidersen bana bir bardak kahve al.


If you ask him, he will tell you.
Eğer ona sorarsan sana söyleyecektir.


If it’s too hot, don’t pour it yet.
Eğer hala sıcaksa, henüz dökme.

Bu tarz cümlelere İngilizce’de “conditionals” deniyor.

Conditionals “şarta bağlı cümleler” anlamına geliyor ve bir şeyin gerçekleşmesinin, başka bir şeye bağlı olduğu durumlarda kullanılıyor.

Normalde bu konuyu çalışacak olduğunda zero conditionals, first conditionals, second conditionals, mixed conditionals gibi birkaç kategoriye ayrıldığını göreceksin ve bu da ilk etapta kafa karıştırabiliyor.

Gelecek yazılarda bunlara bakacağız ancak eğer zamanları iyi biliyorsan ve olayın mantığını anlarsan, hiç bunları düşünmeden rahatlıkla cümle kurabilirsin.

İşin temelinde iki tür şart var. Gerçek şartlar yani real conditionals ve gerçek olmayan şartlar yani unreal conditionals.

Mesela diyelim“Suyu yüz dereceye getirirsen kaynar” demek istiyorsun. Bu gerçek bir şart. Hayali bir durum değil. Su yüz dereceye geldiğinde kaynar.

Gerçek olmayan bir şart ise hayali durumlardan bahsetmek için kullanılıyor. Bunlara birkaç örnek;

• Lotoyu kazansam ev alırım.


• Bilseydim ben de seninle gelirdim.

Kurduğun cümlenin gerçek şart veya gerçek olmayan şart olmasına göre değişen birkaç nokta var ve bunların farkında olman hızlı bir şekilde doğru cümle kurmana yardımcı olacak.

Özetle, “if” kelimesi İngilizce’de “eğer” anlamına geliyor ve bu kelimeyi kullanarak “Bilseydim seni arardım”, “Gelirse ona söylerim”, “Hızlı koşarsan çabuk yorulursun” gibi şartlı cümleler kurabiliyorsun. Bu ifadeler özellikle günlük hayatta çok kullanışlı.
Buna ek olarak if kelimesini kullanarak gerçek bir şarttan veya gerçek olmayan şartlardan bahsedebilirsin.

Evet, artık if kelimesinin ne anlama geldiğini ve genel olarak ne tarz cümlelerde kullanıldığını biliyorsun.

Böylece sen de if kelimesi ile kurulmuş bir cümleyle karşılaştığında, cümlenin şart bildiren bir cümle olduğunu anlıyor olacaksın.

Konuyla ilgili ek örneklerin de olduğu PDF dosyasını bu linke tıklayarak indirmeyi unutma. =)

14 Yorum Kendi yorumunu ekle

  1. If I were to pick up some English words, I would definitely not squander the opportunity to learn it on etkilipratikingilizce.com.

  2. Gerçek şartlar ifadesi yerine fiziksel gerçekler veya bu şartlar gerçekleştiğinde sonuç değişmez gibi açıklamak daha açıklayıcı olur.

    • Yorumun için teşekkür ederim. Bu video “if” kelimesine genel bir bakıştı. Part-2’de bu konuyu çok daha detaylı bir şekilde inceliyoruz. Mutlaka izlemeni tavsiye ederim =)

  3. Aynen harbiden iyi anlatıyosunuz
    tabi genellikle ingilizce kursu gibi
    yerler de şart. Hep internetten olmaz sonuçta soramıyoz edemiyoz hocaya yorumlardan sorabildiğimiz kadar sorabiliyoruz anca. Tabi hiç kursa gitmeyen içinde bi miktar şey öğretir tabi ki ama hele ki bi de gidenler için extra destekleyici ve faydalı oluyo tabi videolarınız emeğinize sağlık tabiki de sonuçta herşeyde bi emek var yanii

  4. Dil bilgisi calismam gerektiginde veyahut bir konuyu anlamadigimda kendimi burda buluyorum. Gercekten etkili bir anlatima sahipsiniz 🙂
    umarim bir gun passive voice anlatirsiniz.

Yorum Bırak