Th sesini telaffuz etmeni sağlayan tuhaf bir teknik
Alıştırma dosyasını indirmek için buraya tıklayabilirsin. 🙂
“Think, throw,this, that” gibi kelimelerdeki -th harflerini nasıl telaffuz etmelisin?
Her şeyden önce, telaffuz sorununun neyden kaynaklandığına bakalım.
Her dilin farklı sesleri var ve yeni bir dil öğrenirken hep 2 seçeneğimiz var.
- Yeni öğrendiğimiz dildeki telaffuzu kullanmaya çalışabiliriz. Bunun için öncelikle bize değişik gelen sesi fark etmemiz, sonra öğrenmemiz sonra da o sesi üretmemiz gerekiyor.
Bu zor ve vakit alan bir şey olduğu için insanların büyük bir çoğunluğu 2. seçeneği tercih eder.
- Farklı olan bu sese alternatif olarak kendi ana dilinde en yakın görebildiği sesi koyar ve o şekilde konuşur.
Konuşan kişinin ana diline göre s sesi, z sesi, t sesi f sesi veya d sesi kullanılabiliyor.
Ana dili Türkçe olan kişiler olarak bizim ilk iç güdümüz t ve d seslerini kullanmak.
Mesela “This” kelimesini “dis” ve “Throw” kelimesini “trov” şeklinde telaffuz ederiz.
Bu sesler, orijinal sese yakın oldukları için de genelde herkes tarafından anlaşılır.
O yüzden bu yanlış bir şey değil ve İngilizce öğrenen biri olarak çok hızlı bir şekilde iletişime geçmene yardımcı olan bir tercih.
Ama bazen, telaffuzunu bir üst seviyeye taşımak istersin. Bu açıdan harcayacağın zamana göre en büyük etki yaratacak değişiklikler, İngilizcede olup Türkçede olmayan sesleri öğrenmektir ve bu sesleri üretmektir.
Sesleri öğrenmek ve üretmek farklı şeyler ve birazdan bununla ilgili detaya gireceğim ve videonun sonunda bir alıştırma vereceğim. Ama önce -th harfleri yan yana geldiğindeki sesi nasıl oluşturabilecğini yakından inceleyelim.
-th harflerini gördüğünde bunun iki farklı telaffuzu olabilir. Voiceless ve voiced yani ses tellerimiz kullanmadığımız ve ses tellerimizi kullandığımız telaffuzlar.
İkisinde de ağzımızla yaptığımız şey tamamen aynı. Sadece birinde ses tellerimizi kullanıyoruz ve birinde ses tellerimizi kullanmıyoruz.
Mesela;
“Think” kelimesine ve “That” kelimesine bakalım.
Sence hangisinde ses telleri titreşiyor ve hangisinde titreşmiyor?
Eğer “Think” kullanıldığında titreşim yok ve “That” kullanıdığında titreşim var dediysen, doğru bildin.
“Think” derken sadece ağızdan hava üfleniyor. “That” derken ses telleri de kullanılıyor.
İki farklı örneğe daha bakalım.
Thirsty ve Them.
“Thirsty” kelimesindeki -th kısmında ses telleri kullanılmıyor. “Them” kelimesinde -th telaffuz edilirken ses telleri kullanılıyor.
Th kelimelerini telaffuz ederken ağız hep aynı şeyi yapıyor. Aslında bu sesleri peltek s ve peltek z gibi düşünebilirsin. Dilinin, dişlerinin arasında olması gerekiyor.
Burada sık yapılan bir hata dili çok fazla dışarı çıkarmak olacaktır. Bunu yaparsan, konuşma esnasında bu sesi çıkarana kadar çok vakit kaybedebilirsin. Bir kalemi veya işaret parmağını sus işareti yaparmış gibi dudaklarına koy. Sonra sonra dilini yavaş yavaş çıkar. Kaleme veya parmağına değdiğin anda dur. İşte dil pozisyonun bu şekilde olmalı.
Bu telaffuzu çalışmaya başladığında tavsiyem bu noktadan başlaman.
Bu noktada bu sesi yapmaya çalışmak sana muhtemelen tuhaf gelecektir. Öğrenmekle üretmek arasında bir fark olduğunu söylemiştim.
-th sesini nasıl oluşturacağını öğrenmiş olsan da, farklı bir telaffuza alışmak, hayatında yapmadığın bir spora sıfırdan başlamak gibidir.
Yüz kasların ve dil kasların bu sese alışkın değil ve bir süre boyunca bu sesi çıkarmaya çalışmak tuhaf ve biraz zor gelecek. Bazen -th harfinden sonra farklı ses kombinasyonları da geliyor ve bu da bir etken. O yüzden hemen bu sesi konuşurken kullanamaman çok normal.
Tavsiyem önümüzdeki haftalarda her gün 15-20 dakika kadar bu sesi çalışman. Bunu yaptığında ses sana doğal gelmeye başlayacak ve çok rahat bir şekilde konuşmalarında bu sesi telaffuz edebileceksin. Bu da telaffuzunu bir üst seviyeye çıkarıp anlaşılabilirliğini arttıracak.
Eğer bu telaffuzu konuşmana katmak istiyorsan, senin için her gün 15 dakika çalışmanı sağlayacak bir alıştırma dosyası oluşturdum. Bu alıştırma dosyasını ücretsiz olarak indirerek -th harfinin telaffuzunda ustalaşabilirsin.
Burak Hocam, çok kısa anlaşılır ifadelerle yine ücretsiz yardımcı oldunuz.Her iki cihanda yüceltecek ilme sahip olmanızı diliyorum.MaşAllah.
Teşekkür ederiz hocam