İngilizce’de “If I were you” kalıbının anlamı
Hiç İngilizce konuşurken “Senin yerinde olsam giderdim” veya “Onun yerinde olsam öğretmenle konuşurdum” gibi cümlelerin nasıl kurulduğunu merak ettin mi? Bu videoda İngilizce’de bu tarz cümleleri kurmak için kullanman gereken kalıbı inceliyoruz.
Videoda bahsettiğim PDF dosyasını buradan indirebilirsin
If I were you
İngilizce’de “Senin yerinde olsam giderim veya Onun yerinde olsam hocayla konuşurum gibi cümleler kurmak için “ If I were you” kalıbını kullanmalısın.
Bugüne kadar bu tarz cümleleri “You should go” veya “You should talk to the teacher” şeklinde söylemiş olabilirsin. Fakat bu tarz cümleler fazla sert olabiliyor ve genelde ana dili İngilizce olan insanlar bu şekilde tavsiye vermiyor. Bunun yerine “Senin yerinde olsam..” kalbını kullanıyorlar.
En baştan bu kalıpla ilgili önemli bir noktaya değinmek istiyorum. Aklına “Neden if I were you?” da “If I was you?” değil. Hata olmasın? gibi bir soru gelmiş olabilir.
Hata değil. Bu kalıbın doğrusu “If I were you?” olmalı. Ara ara “If I was you” şeklinde söylendiğini de duyabilirsin. Bu seni şaşırtmasın. Gelecekte referans olması açısından söylüyorum. Eğer TOEFL gibi bir sınava girersen, bunu her zaman “If I were you …” şeklinde söylemelisin.
Evet, bu noktaya değindikten sonra kalıbı nasıl kullanabileceğimize bakalım.
Bu kalıp, neredeyse her zaman “would” kelimesiyle kullanılıyor. Would, “yapardım, giderdim, gelirdi” gibi ifadeleri söyleyebilmek için kullanılıyor. Örnek üzerinden gidelim.
Diyelim “Senin yerinde olsam, hocanın yanına giderim” demek istedin. Bunu “If I were you, I would go to the teacher” şeklinde söylemen lazım.
Cümlelerde zaman olarak ikinci kısım önemli. Mesela “Senin yerinde olsaydım, Hocanın yanına gitmiş olurdum” demek istersen “If I were you, I would have gone to the teacher” demen gerekir. “Would have” kısmı cümlenin geçmiş zamanda olmasını sağlıyor.
Birkaç örneğe daha bakalım.
- If I were Cenk, I would buy new gloves – Cenk’in yerinde olsam yeni eldiven alırdım.
- If I were you, I would study for at least 2 weeks – Senin yerinde olsam en az iki hafta çalışırdım.
- If I were him, I would see a doctor – Onun yerinde olsam doktorara giderdim.
Evet, temel olarak cümle kurmak bu şekilde. Bu kalıpla insanlara istediğin şekilde tavsiye verebilirsin ve direk “You should go to a doctor” gibi cümlelerden daha kaliteli oluyor.
Olumsuz Cümleler
Şimdi olumsuz cümlelere ve nasıl tavsiye isteyebileceğimize bakalım.
Olumsuz cümleler için “If I were you” kısmı değişmiyor. Bunun için “would” yerine “wouldn’t” kullanman yeterli. Mesela, senin yerinde olsaydım kayak yapmaya gitmezdım demek için, “If I were you, I wouldn’t go skiing” demen gerekiyor.
Veya “Senin yeinde olsaydım, o restorana gitmezdim” If I were you, I wouldn’t go to that restaurant” şeklinde söylenir.
Tavsiye İstemek
Sırada bu kalıbı kullanarak tavsiye istemek var. Bu şekilde tavsiye istemek, anadili İngilizce olan insanlar arasında çok yaygın.
En temel haliyle başlayalım. “If you were me, what would you do?” veya “What would you do if you were me?”
- If you were me, what would you do? veya What would you do if you were me?
Bu cümleler “Benim yerimde olsaydın ne yapardın? anlamına geliyor. İki varyasyonu da kullanabilirsin.
Diyelim başına gelen bir olayı anlattın. Hemen arkasından tavsiye istiyorsan, “What would you do if you were me?” demen yeterli.
Yaygın olan başka bir kullanım, karşındaki kişinin kendisini başkasının yerine koyarak bir tavsiye istemesi.
Mesela “Mustafa olsaydın ne yapardın?” demek istersen yine bu kalıbı kullanarak, “What would you do if you were Mustafa?” demen yeterli.
Evet, If I were you kalıbı bu şekilde. Gerçekten çok kullanışlı ve güzel bir kalıp. Oturttuğunda ne kadar işe yarar olduğunu sen de göreceksin.
Bu video serisindeki her kalıbın özet açıklamalarını ve ek örneklerini bir PDF dosyasına topluyorum.
O dosyada bu kalıbın alıştırması da bulunmakta. Eğer daha fazla örneğe ve alıştırmalara bakmak istiyorsan, buraya tıkalyarak karşına çıkan sayfada e-posta adresini girmen yeterli. PDF’i hemen benden alacaksın =)
Evet, izlediğin ve okuduğun için çok teşekkür ederim ve sonraki videolarda görüşmek üzere.
Ellerine sağlık.
cansın be sen can 🙂
Yardımcı olabildiğime sevindim =)
Mrb.hocam gramer ile ilgili video ve hikaye yollarmisiniz?
Was kullanıldığında farkı ne oluyor ?
Harika bir yazı.
Teşekkürler.
Merhaba Ahmet Selim’in yerinde olsaydı o işe gitmezdi. Nasıl söylersiniz. Yani özne 3.kişi olsaydi
If Ahmet were Selim, he wouldn’t go to work.