Writing Geliştirmenin Yol Haritası (ve mutlaka kullanman gereken kaynaklar)

Ahh! şu writing… =)

Writing alanında ilerlemek çoğu insan için zor bir durum ve bazen hiç ilerleyemiyormuşsun gibi hissedebilirsin. Özellikle doğru bir şekilde çalışmıyorsan.

Ama merak etme, bu yazının sonunda writing konusunda nasıl ilerleyebileceğini ve bunu yaparken olmazsa olmaz kullanman gereken kaynakları biliyor olacaksın =)

Her şeyden önce, writing alanında gelişmek için birkaç alanda birden ilerlemen gerekiyor. Kelime bilgini arttırman lazım, cümleleri bağlayan kalıpları etkili bir şekilde kullanman lazım, gramer konusunda ilerlemen ve yazım hatalarını azaltman lazım.

Bu kulağa çok işmiş gibi gelebilir ama bir taşla birkaç kuş vurarak gereken çalışmayı azaltabilirsin. Birazdan bunu nasıl yapabileceğini ve hangi kaynakları kullanman gerektiğini göstereceğim ama öncesinde farkında olman gereken önemli bir durum var…

Dinleme ve okuma yapmadan writing konusunda ilerlemen çok zor. Bunu tekrar edeceğim çünkü çok önemli. Dinleme ve okuma yapmadan writing konusunda ilerlemen zor.

Çünkü writing konusunda gelişmen için sürekli yeni kullanımlar ve kalıplar görüp, içselleştirip yazılarında kullanman lazım. Başka bir yerden görmeden sadece hayal gücünü kullanarak yeni kalıplar öğrenmen de pek mümkün değil.

Eğer Türkçe üzerinden çeviri yapıyorsan da, çok dikkatli olmalısın. Çünkü çoğu zaman hatalı sonuçlar alacaksın ve ne demek istediğin anlaşılmayacak.

Örneğin “Kafadan attım” demek için “I threw from my head” tarzında bir şey yazarsan cümleni okuyan herkesin kafasında kocaman bir soru işareti oluşacak…

… Ya da “üniversite kazandım” derken “I won university” dersen yine hatalı bir cümle kurmuş oluyorsun. İngilizce’de üniversite “kazanmak(win)” demek hatalı oluyor ve sanki bir yarışma sonucunda sana üniversite bilnası hediye edilmiş gibi değişik bir anlama geliyor. Üniversiteye “girmek(got into)”demen lazım.

Kısaca…Türkçe üzerinden doğrudan çeviri yapmak da çoğu zaman doğru sonuç vermeyecek.

Bu yüzden düzenli olarak dinleme ve okuma yaparak yeni kalıplar ve kelimeler öğrenmelisin.

Buna da değindikten sonra, writing konusunda ilerlemek için ilerlemen gereken diğer alanlar…

1) Gramer

Konuşurken gramer düşünmeye pek zaman yok ve konuların içselleşmiş olması lazım. Fakat yazı yazarken düşünecek çok daha fazla zamanın var ve gramer bilgini tam anlamıyla kullanabilirsin.

Bu yüzden gramer konusunda ilerlemen veya bilgi eksikliğini gidermen yazılarını iyi yönde doğrudan etkileyecek.

2) Yazım hataları

Yazım hatalarını ortadan kaldırmak belki de writing konusunda hızlı bir ilerleme yapmanın en iyi yolu. Don’t yerine dont, won’t yerine wont veya buna benzer yazım hatalarını ortadan kaldırman bir anda yazdığın cümleleri çok daha kaliteli hale getirecek (birazdan bununla ilgili kullanabileceğin bir kaynak göstereceğim)

3) Cümleleri ve düşüncelerini bağlayan kalıplar kullanmak

Writing seviyeni hızlı bir şekilde üst seviyeye taşıyabilecek bir diğer nokta “in order to, similarly, what’s more, on the other hand, having said that” gibi düşüncelerini bağlamaya/özetlemeye yarayan veya ek bilgi vermeye yarayan kalıpları kullanman.

Bu kalıplar cümlelerinin kalitesini bir anda arttıracak olan önemli ifadeler ve kullanımlar genelde kolay. 2-3 ifade bile kullanman büyük bir fark yaratacak.

Evet, artık writingini geliştirmek için odaklanman gereken alanları da bildiğine göre, sırada…

Kullanman Gereken Kaynaklar

İlk kaynak olan Grammarly mutlaka kullanman gereken ve gerçekten seveceğini düşündüğüm bir kaynak. Özellikle writing konusunda çok faydalı.

Grammarly, cümlelerini her yönden analiz edip sana daha iyi nasıl cümle kurman gerektiğini ve nasıl düzeltmeler yapman gerektiğini gösteren bir uygulama ve gerçekten iyi sonuçlar veriyor.

Sadece yazım hatalarını değil, yaptığın gramer hatalarını ve doğrusunun ne olduğunu da gösteriyor. Ücretsiz versiyonu var ancak ücretli versiyonunda ileri düzey gramer konularını ve buna yönelik düzeltmeleri bile yapıyor.

Mesela “I has two car” yazdığın anda bunu “I have two cars” olarak düzeltiyor ve sana hatanın nerede olduğunu ve neyden kaynaklandığını söylüyor.

Kısaca Grammarly, istediğin zaman cebinden çıkarıp tavsiye isteyebileceğin özel bir writing hocası gibi.

Sadece yazım hatalarını ve gramer hatalarını düzeltmekle kalmıyor, sürekli aynı kelimeleri kullanıyorsan, cümlelerine göre aynı anlama gelen ve alternatif olarak kullanabileceğin kelimeleri bile gösteriyor.

Böylece hem yeni kelime öğreniyorsun hem de kendi cümlelerinde anında nasıl kullanabileceğini görme şansın oluyor. Gerçekten harika!

Buraya tıklayarak Grammarly’e ücretsiz bir şekilde üye olabilirsin. Fakat writingini geliştirmek konusunda ciddiysen, ücretli üyeliği de düşünmeni tavsiye ederim.

İkinci kaynak ise düzenli olarak okuma ve dinleme yapmanı sağlayacak olan ve akıllı telefonunla da rahat bir şekilde kullanabileceğin bir kaynak olan Blinkist.

Blinkist, binlerce kitabı alıp harika özetler haline getirip metin ve ses kayıtlarıyla birlikte uygulamasına ekliyor. Örneğin normalde dinleyerek 4-5 saat sürecek olan bir kitabı 10-15 dakikada bitirebiliyorsun. Üstelik bu 10-15 dakikayı da “blink” adını verdiği küçük parçalara bölüyor. Böylece 1-2 dakikalık ses kayıtları ve bu kayıtların metinleri elinde oluyor ve bu şekilde çalışmak çok daha etkili.

10-15 dakikalık içeriği tamamladığında da bir kitap boyunca verilmek istenen en önemli noktaları öğrenmiş ve bir yandan da kitap bitirerek kendini geliştirmiş oluyorsun. Kısaca, bir taşla 2 kuş vuruyorsun =)

Bu şekilde ilgilendiğin alanlarla ilgili (psikoloji, iş, spor, genel kültür v.b) metinlere ve ses kayıtlarına ulaşıp istediğin kadar çalışabilirsin.

Ücretsiz üyelik seçeneğinde her gün sana rastgele dinleyebileceğin ve okuyabileceğin bir kitap özeti sunuyor. Böylece her gün elinde çalışabileceğin yeni bir içerik olacak. Bu da seni “sürekli olarak uygun ve metni olan dinleme içeriklerini arama” derdinden kurtarıp ciddi zaman kazandıracak. Tek yapman gereken arkana yaslanıp alıştırma yapmak =)

Ücretli üyelikte ise istediğin kitapları istediğin kadar dinleme olanağı ve internete bağlı olmadan bile kitap özetlerini okuma/dinleme olarak takip etme olanağı sunuyor.

Eğer duyduklarını rahat bir şekilde anlayabilmek ve yeni kelimeler/kalıplar öğrenerek writing geliştirmek konusunda ciddiysen, buraya tıklayarak mutlaka Blinkist’e üye olmanı tavsiye ederim. “Free Trial” kısmından hemen ücretsiz üye olabilirsin.

Üçüncü ve son kaynak da bahsettiğim “düşüncelerini ve cümleleri bağlamaya yarayan kalıplar” üzerine. Oxford bu konuda güzel bir kaynak hazırlamış ve kullanışlı olan kalıpların listesini ve kalıpların nasıl kullanıldığını örnek cümlelerle özetlemiş.

Kalıplar kaynağına ulaşmak içinse buraya tıklaman yeterli =)

Evet, artık writing alanında nasıl gelişebileceğini ve kullanman gereken kaynakları biliyorsun. Eğer kafanda “İyi de Burak, her gün ne yazacağım?” tarzında bir soru oluştuysa, merak etme =)

Bir sonraki yazımda tam olarak bunun üzerinde duracağım ve ne yazabileceğini ve yazacak bir şey bulamadığında ne yapman gerektiğini göstereceğim. Böylece her gün kaynaklarla birlikte rahatlıkla writing alıştırmaları yapıp yazdıklarının doğru olup olmadığını kontrol edebileceksin =)

Şimdilik bahsettiğim kaynaklara üye olarak kendini hazırlayabilirsin. Grammarly’e buraya tıklayarak ve Blinkist için buraya tıklayarak üye olabilirsin. Son olarak kalıpları da buraya tıklayarak öğrenmeye başlayabilirsin =)

Sonraki yazıda görüşürüz.